Fibroblast, bağ dokunun temel hücresi olup şekli yassı uzun ve ovaldir.1-2 çekirdekli olabilir, sitoplazması uzantılıdır ve her hücre gibi organizmada çok önemli görevleri vardır. Bunlar içinde en önemlisi hücrelerin içinde bulunduğu yapıyı oluşturmaktır. Şöyle ki, cilde parlaklığı, yumuşaklığı ve esnekliği veren hücreler arası bu yapı kolajen ve elastin maddesinden oluşmaktadır.
Fibroblast’ların görevi ise, cilt için son derece önemli olan bu maddeleri üretmektir. Fibroblast’ın bir başka önemli görevi de, ciltte bir yaralanma olduğunda organizmanın yarayı tedavi eden sistemini harekete geçirmektir.
2. enjeksiyondan sonra sonuçlar belirginleşmeye başlar ve yerleştirilmiş fibroblastlar en az 4-5 yıl görevini yapar ve cilt genç kalır. Artan fibroblastlar yeterli sayıda ise laboratuvarda saklandığında 4-5 yıl sonra tekrar aynı işlem uygulanabilir.
Kişiye kendi dokusundan üretilmiş fibroblast hücreleri verildiği için ciddi bir yan etki olmaz. Sadece geçici olarak yüzde şişlik, enjeksiyon yerinde morluk ve kızarıklık görülebilir. Gebelik sırasında kullanılıp kullanılmayacağını tam olarak bilmiyoruz. Bu konuda yapılmış ciddi bir çalışma olmadığından biz kurum olarak önermiyoruz, ancak yine en doğrusunu hekiminiz bilecektir. Ayrıca kişi malign bir hastalık nedeniyle ilaç tedavisi almış ise bu yöntem uygulanmamaktadır.
Zaman içinde organizmadaki fibroblastlar kollajen ve elastin üretme yeteneğini kaybeder. Özellikle cildin güneş gören kısmındaki fibroblastlar güneş ışığındaki radyoaktivite gibi etkilerle bozulur ve zaman içinde sayıları azalır. Sonuçta cildin diriliği kaybolur, çöker, sarkar ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için cilde görevini doğru yapan fibroblast vermek gerekir. Fibroblastlar bir başka kişiden alınacak olursa organizma bu hücreleri yabancı olarak algılayacak ve kurtulmaya çalışacaktır. Doğal olarak kişinin kendinden alınan fibroblast hücrelerini vermek en doğru çözümdür.
Fibroblast uygulaması şu şekilde olmaktadır: Cildin güneş görmeyen kısmından örneğin kulak arkasından mercimek büyüklüğünde (3-4 mm) ve estetiği bozmayacak bir şekilde küçük bir parça alınır. Bu fibroblastlar TC Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir laboratuvara gönderilir. Ayrıca kişinin kendisinden alınan kandan serumu ayrıştırılarak kültür ortamına konulur. Kültür sonucunda (4-6 hafta içinde) fibroblastlar yeterince çoğaltılır. Çoğaltılmış fibroblastlar hastanın hekimine gönderilir ve hekim vücudun gerekli yerlerine çok ince bir iğne ile enjekte eder. Bu tedavi belli aralıklarla 2-3 seans yapılmaktadır. Her bir seansta 1-2 ml fibroblast verilir. Geri kalanı dondurularak laboratuvarda saklanır.
Laboratuvar, yeterince fibroblast ürettiğinden emin olduktan sonra kişinin hekimini arar. Mercimek büyüklüğünde bir deri parçasından hemen hemen 5-10 ml fibroblast üretilmiştir ve bunun her 1 ml'sinde 10 milyon civarı fibroblast vardır. Tedavi için 1-2 ml yeterlidir. Bu tedavi 3-6 hafta aralıklarla 3 kez tekrarlanır. Tedavi aralarında elde edilmiş fibroblastlar özel bir teknikle dondurulup sıvı azotta -196oC'de saklanır. Ancak her hekimin bu klasik uygulama dışında geliştirdiği yöntemler olabilir ve mutlaka hekimin uyguladığı yöntem en iyi yöntemdir.
Enjeksiyondan hemen sonra etkisini beklemek yanlıştır. Hücreler yerleşecek, elastin ve kollajen üretmeye başlayacak ve cilt yavaş yavaş diriliğini kazanacaktır. Kısaca 2. enjeksiyondan sonra iyileşme fark edilmeye başlar 4-6 haftadan sonra da belirginleşir.
Miza Medikal sağlık sektöründeki 18 yıllık tecrübesi ile 2022 yılında Semra Macit tarafından kurulmuştur. Özellikle otolog çalışmalar ile doku yenilenmesi ve onarım süreci ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.